Leuke tips voor activiteiten binnen en buiten

Update 3 juni 2020

Leer het van de boswachter

Weet jij het nog? ‘Apekooien’? Een hilarisch spel waarin je naar hartenlust kunt klimmen en klauteren over verschillende opstakels. Soms best spannend en misschien ook een beetje gevaarlijk?
Bij @Staatsbosheer hebben ze een mooie variant bedacht, het ‘evenwichtsparcour’.  Hier vind je alle hindernissen van het parcours op een rij. Leuk toch?

Update 14 april 2020

Mama’s kunnen toveren! Laat je kinderen het papier in water gooien en er komt ineens een tekening tevoorschijn! De instructie video vind je hier! ( en nee het is helemaal niet ingewikkeld).

Elke maandag, woensdag en vrijdag wordt er voorgelezen op de facebook pagina van de LimonadeBrigade door Suzan. Luisteren jullie mee? Een van de verhalen kan je hier vinden.

Lekker even naar een verhaaltje kijken en luisteren. Collega’s van de bieb lezen/vertellen verhalen. Deze kan je vinden hier.

Buiten:

 Begraaf de schat. Maak er vandaag een ‘op zoek naar de schat’ dag van. Maak het je vader, moeder, broertje of zusje eens lekker lastig. Zoek een voorwerp wat vandaag zeker gebruikt moet worden. Doe het in een doosje of een plastic zak (als het niet vies mag worden) en verberg het ergens in huis of in de tuin. Je kunt het ook ‘begraven’ of gewoon ver weg stoppen tussen planten en struiken. Jij mag kiezen. Oei, ineens wil iemand jouw voorwerp dringend gebruiken. De zoektocht kan beginnen. …je bent warm, je bent ijskoud, lauw……..

 

Vandaag maken we een ouderwetse hinkelbaan. Maak 10 vakken aan elkaar en schrijf in volgorde de cijfers 1 tot en met 10 in de vakken. Zoek een steentje. Gooi hem in vak 1. Spring over vak 1 naar vak 2. Ga zo door met het steentje in vak 2, 3, etc. Spring steeds op de vakken waar het steentje niet ligt. Als je met je voet op de lijnen komt, ben je af en is je broertje, zusje of vader of moeder aan de beurt.

 

We gaan vandaag de zon onderzoeken. Ga vanmorgen eens op een iets ruimere plek staan en maak een foto van jezelf en je schaduw. Doe dit een paar keer per dag precies zoals de eerste keer, bijvoorbeeld steeds na 2 uur. Maak steeds een foto. Weet jij hoe de zon draait?

 

Het is prachtig weer. Geen wolkje aan de lucht. Vogels vliegen inmiddels af en aan en hun trektocht eindigt langzaam. Ontdek eens welke soorten vogels er rond jouw huis vliegen? Hoeveel soorten herken je of van welke vogel wil je meer weten? Herken je hun lokroep, gezang of gefluit? Vogels spotten is bijzonder leuk. Kijk eens naar de oogjes, de veren, de kleuren en hun tekening. Pak je verrekijker, een vogelboekje of herkenningskaart en ga op ontdekkingstocht door de wereld van vogels!

Binnen:

 

Vind of zoek een touwtje van ca. 80 centimeter en ga touwfiguren maken. Dat kan een kop en schotel zijn, een parachute of een kattenwieg. Kijk snel op facebook voor het beeld!

 

Muziek nodigt uit om te springen, te dansen, te bewegen, te zingen en te lachen. Muziek roert soms tot tranen of gejoel. Muziek raakt je hart, of misschien juist net niet. En samen muziek maken met je kind en met anderen verbindt, brengt je dichter bij elkaar en biedt simpelweg veel plezier! En wellicht een leuke tip als je kinderen om je heen ruzie maken en je loopt met je handen in het haar omdat je er gewoon even genoeg van hebt? Zet dan even een vrolijk muziekje op. De aandacht gaat ineens onverdeeld naar de muziek en de ruzie is vergeten!

 

Als je kinderen jong met muziek en fijne geluiden in aanraking brengt dan biedt dat vele voordelen zoals gevoel voor ritme, een goed ontwikkelde motoriek, aandacht voor de natuur en de bijzondere geluiden, openstaan voor samenwerken, vergroot verbinding met anderen, vergroot taalgevoel en taalvaardigheid en geeft zelfvertrouwen, rust, en GELUK! Want muziek maakt gelukkig en brengt mensen bij elkaar. Dus neem je baby op schoot en maak muziek. Ga dansen met je peuter en kleuter of begin een familieorkest met je kinderen.

 

Hierbij wat tips en ideeën om samen instrumenten te maken:

Bier doppen en een tak
Maak van bier doppen en takken met touw een rammelaar

Lawaai-papegaai
Maak van bakjes, blikjes, wc-rolletjes gevuld met steentjes, schelpjes, takjes, zaden, noten e.a. materiaal zoveel mogelijk lawaai-papegaaien. Vleugeltjes van blaadjes, snaveltjes, oogjes. Doe in de bakjes ‘rammel’ materiaal, sluit af en klaar is de lawaai-papegaai!

Pannen en deksels
Trommelen kun je op pannen, deksels, maar kun je ook op een stukje boomstam met stokjes, op stenen, op dakpannen, op kartonnen dozen, op gras, mos, bamboe, een ijzeren hek, etc.

Water!
Met water kun je heel veel geluid maken. Klotsen in een bakje, met een rietje blazen, met platte hand spetteren, stenen in water plonzen, maar ook flessen met diverse hoeveelheden water vullen. Gebruik verschillend ‘slag’ materiaal voor diverse geluiden, klanken en tonen.

 

Buiten en binnen:

 

In deze bijzondere weken missen veel kinderen opa en oma die vaak kwamen oppassen, maar ook de grootouders missen hun kleinkinderen.

Om samen toch gezelligheid met elkaar te hebben, verwijzen wij graag naar onderstaande link, met allerlei suggesties om met elkaar in contact te blijven en veel plezier te hebben.

https://clubvanrelaxtemoeders.nl/12-toffe-dingen-om-op-afstand-te-doen/

Buitenbingo. Een voorbeeld voor een bingokaart vind je hier. Of verzin zelf je eigen bingo. Wie heeft er als eerste Bingo? De facebookpost vind je hier.

Update 8 april 2020

Leuke beweegactiviteiten om met je kind samen te doen ( of met je puber) van Indus vind je bij de filmpjes hier

Stuur eens een kaart met hartjes van Gezinnig naar iemand die je mist. De kaart vind je hier; de teksten mag je zelf er op bedenken.

Update 2 april 2020

Binnen:

Dino kleurplaten of een dino doe boek. Beide kan je downloaden op de website van Dino World. Deze vindt je hier.

Klokhuis masterclass; van het maken van gekleurde pannenkoeken tot zelf een escape room maken. Allerlei leuke activiteiten vind je hier.

Het Concertgebouw Amsterdam streamt een familie concert. Doornroosje vind je hier.

Update 27 maart 2020

Buiten:

Kunstwerken buiten. Als het mooi weer is kan je op de stoep of een schutting kunstwerken maken met schilderstape en stoepkrijt. Wil je weten hoe? Neem dan een kijkje op de facebookpagina van Agrarische kinderopvang De kleine Kornuiten. Deze tip vind je hier.

Binnen:

Bij Gezinnig hebben ze hele leuke kletskaartjes: 10 activiteiten om de extra thuistijd op een leuke manier in te vullen. De link vind je hier: gezinnig

Als je een tattoo artiest bent en je kunt je werk niet uitvoeren, wat doe je dan? Dan maak je mooie kleurplaten met lieve berichtjes er op. Net even anders kleuren voor jou en je kind. De kleurplaten vind je hier

Op Berenjacht. Gaan jullie mee op berenjacht? N.a.v het mooie boek We gaan op Berenjacht is er nu een speirtocht door heel de stad. Je kunt op twee manieren mee doen: je kunt een beer voor je raam zetten zodat kinderen hem kunnen zoeken en je kunt natuurlijk op een berenzoektocht gaan. Er is een speciale facebookpagina waar je meer kunt lezen en die vind je hier. Pssst, de Bibliotheek en de Limonadebrigade doen natuurlijk ook mee!

Agrarische kinderopvang De kleine Kornuiten hebben ook leuke tips voor binnen: plant eens een plantje op het raam. Deze tip vind je hier.

Binnen:

Leer kinderen toneelspelen!

Anneke Chen uit Maarssen biedt gratis toneelworkshops voor kinderen aan. ,,Het brengt echt wat positiviteit en voor de kinderen is het een hoogtepuntje.” Anneke plaatst elke werkdag een theater les van tien minuten op de Instagrampagina van Buro Bis. Benodigdheden: een telefoon of tablet en een leeg stukje vloer.

 

 

Houd je kind van bakken? Laat ze eens lekkere koekjes maken. Op het internet zijn genoeg sites te vinden met recepten. Als de koekjes in de oven liggen, kunnen de kinderen een mooie puntzak maken of een bakje vouwen en versieren. Onderstaande site, brengt je vast op een idee.

http://kids.flevoland.to/knutselen/pakjes.shtml

Als de koekjes zijn afgekoeld, kunnen ze in de verpakking en kun je samen bedenken wie hier blij mee zou zijn?

Ga je graag samen met je kind naar een museum? Helaas zijn die nu gesloten. Door te klikken op deze linkjes kun je toch een bezoek brengen.

Virtuele tour door de leerling tentoonstelling in het Gorcums Museum.

Virtuele tour door verschillende tentoonstellingen in diverse musea.

Buiten:

De zon nodigt uit om naar buiten te gaan. Als je een eigen tuin hebt, of een parkje in de buurt, zijn daar al veel insecten te vinden. Met een emmer of een potje, wat blaadjes erin en met een vergrootglas, valt er voor de kinderen veel te ontdekken en zijn ze lekker even een buiten. Als de kinderen genoeg hebben gevonden, laten ze de dieren natuurlijk wel weer vrij in de tuin of in het park.

Op de site: www.Staatsbosbeheer.nl staan ook leuke opdrachten voor thuis en in de tuin.

Vinden je kinderen het leuk om lekker wat te kliederen met water? Geef ze een emmer met lauw water, een poetsdoek en eventueel een doek om te drogen. Ze kunnen hun fiets een goede poetsbeurt geven. En hebben jullie zin om wat samen te doen? Dan ga je aan de slag met de auto. Veel plezier!

Binnen of buiten: 

Houd je kind veel van dieren? Jullie kennen vast wel iemand die een konijn, cavia, kat of hond heeft. Je zou eens kunnen vragen of die mensen het fijn vinden als je zoon of dochter een dagje op hun huisdier past.

Vraag eens aan je kind welk speelgoed een tijdje gemist kan worden? Samen kunnen jullie dan een leuke verrassingstas maken voor een vriendje of vriendinnetje. Hoe leuk zou het zijn als de kinderen elkaar onderling verrassen met (tijdelijk) nieuw speelgoed. Ze kunnen een tas maken met speelgoed voor binnen of voor buiten of een combinatie. En na een of twee weken komt het speelgoed weer terug. Nieuwe mogelijkheden voor uren speelplezier! 


Soms is jezelf vervelen helemaal niet erg. Maar soms toch ook wel…
Geef me de 5! bedacht dit superleuke anti-verveel boekje!

Download hem hier.


Deze is ook leuk! De Club van Ontaarde Moeders heeft 50 tips over wat je met je kids kunt doen in deze tijd!
Volg ze op Facebook via deze link!


Houd jij wel van een bosje kleurige bloemen in huis? Op de website van Meester Sander vind je superleuke knutseltips om bijvoorbeeld bloemen te vouwen!

De link vind je hier!


Update 23 maart 2020

Binnen:
Zijn de kinderen vandaag veel bezig geweest voor school?

Dan is het nu tijd voor wat leuks. Laat ze eens wat knutselspulletjes in huis bij elkaar zoeken. Daarvan kunnen ze vast een mooie kaart maken en eens bedenken wie ze daar blij mee kunnen maken? Als het schrijven nog niet lukt, is het fijn om ze hiermee te helpen voor een lieve tekst. Daarna kunnen jullie samen de kaart op de post gaan doen. Zijn jullie allemaal weer even buiten!

Op onderstaande link zijn nog veel meer suggesties te vinden voor een prettige balans in de dag.
https://wij-leren.nl/praktische-tips-thuis-leren.php

Houden je kinderen van verhalen? Spannend? Lief? Of ondeugend?
Laat ze zelf eens een verhaal bedenken en dat uit laten spelen met een poppenkastpop. Heb je deze niet?
Samen kun je van een oude sok een pop maken. Met stof, draadjes, knopen, papier, lijm of een nietmachine kom je een heel eind.
Zijn de pop(pen) klaar? Kom dan naar de voorstelling van je kind. Samen met het gezin naar het theater. Dat wordt vast dikke pret!

Omdat je als ouder nu ook veel thuis moet werken, kun je niet de hele dag op alles reageren. Allemaal moet je hieraan wennen, maar dat is met elkaar goed te regelen hoor. Maak hiervoor samen een mooi stoplicht.

  • Staat het stoplicht op rood? Dan mogen de kinderen even niet storen.
  • Staat het stoplicht op oranje? Laat de kinderen zelf bedenken of je ze echt nodig hebt en zo ja, mogen ze je hulp vragen.
  • Staat het stoplicht op groen? Dan hebben jullie weer alle tijd voor de kinderen!

Omdat je nu vaker thuis zult werken, slingeren er vast de nodige spulletjes van jou door de kamer. Denk aan pennen, potloden, een gum of paperclip. Vraag eens aan je kinderen of ze voor jou een leuke pennenbak willen knutselen. Zo kun je alles mooi bij elkaar houden! Je kind kan hiervoor bv. rolletjes van wc papier gebruiken. Laat ze knippen in verschillende maten en versieren met vrolijke kleuren met papier of verf. Maak ze vast met lijm op een stuk karton of viltje en klaar is het. Zo help je elkaar en is alles gemakkelijk terug te vinden.

Lukt het je niet om voor te lezen, dan doet Jacques Vriens dat voor jou!

De link vind je hier.

Buiten: 

Heeft je zoon of dochter even geen zin meer om binnen te zijn?
Misschien woont er wel iemand bij jullie in de buurt, die nu veel alleen is.

Leuk om bij de voordeur of op de stoep voor deze meneer of mevrouw een mooie tekening te maken met stoepkrijt. Gaat het regenen? Dan kunnen de kinderen volgende week weer een nieuwe tekening maken! Dat wordt een vrolijke boel in de straat.

Vinden jij en je kinderen het fijn om buiten te zijn?
Misschien kan je kind of kunnen jullie samen voor iemand uit de buurt, die nu liever niet naar buiten wil of kan, de hond uitlaten.

Ligt er een lang touw in de schuur of garage? Bijvoorbeeld waar je de planten mee opbindt? Dat is nu heel goed te gebruiken!

Met dit lange touw kunnen de kinderen in de tuin een mooi doolhof maken? En als het helemaal is gebruikt en overal aan vast gebonden, kunnen ze erover heen klimmen en onder door kruipen. Laat je uitnodigen om met het hele gezin dit ook   te proberen! Jullie hebben vast veel lol. Daarna weer samen oprollen om op een ander moment een nieuw doolhof te maken. Veel plezier.


Zijn jouw kinderen fan van Donald Duck? Mooi! Want de komende periode worden er superleuke online tekenlessen gegeven door de makers van Donald Duck.
Via de Facebookpagina van het gelijknamige weekblad kun je hierop inschrijven.

De link vind je hier.


Een boek voor een prikkie!
Op de website van Bol.com is een mooie pagina ingericht met e-boeken (lezen en luisteren) die je voor € 0,01 kunt kopen!
Je vindt er verschillende titels terug, maar….er worden ook verhaaltjes voorgelezen door onder andere Monique Smit.

De link vind je hier.


Ben jij toe aan een beetje beweging? Check dan de ‘Vet Fitte Oefeningen’ van Meester Roger!
Lekker kort, prima voor een korte pauze tussendoor.

De link vind je hier.