Hoofdmenu

Samen Lezen!

321 keer bekeken

Samen lezen vinden kinderen leuk, het is onder andere zeer leerzaam, stimuleert het leesplezier en laat de interactie tussen ouder en kind groeien.

Soort activiteit

Taal

Leeftijd

Hele gezin

Maak van het samen (voor)lezen een gewoonte, een vast ritueel op een dag. Een boekje tijdens het fruit moment of na/tijdens een ander eet moment. Vaak horen we dat een boekje lezen voor het slapen gaan, bij het naar bed gaan ritueel hoort. Maak dus van het lezen een vast onderdeel van de dag, zodat het erbij hoort.

Wanneer start je met voorlezen? 
Want kan je al voor lezen aan je baby, het antwoord hierop is; ja dat kan zeker! Een baby ziet dan nog geen verschil tussen de verschillende boekjes, de krant of je eigen tijdschrift. Maar al vanaf de geboorte ontwikkeld je kindje het zicht en het zien van kleuren en contrasten in afbeeldingen. Maar met deze leeftijd is het vooral belangrijk dat je levendig iets verteld vertelt, rijmt en-/of zingt voor een reactie en interactie.

Is je kindje al wat ouder? 
Vanaf 6 maanden gaat je kindje wel degelijk kinderboeken en plaatjes herkennen. Leuke leesboekjes voor deze leeftijd kunnen de voelboekjes zijn, deze gebruiken materialen met verschillende texturen. Hartstikke interessant voor een baby om te ontdekken. Vaak staan er in deze leesboekjes weinig tekst. Maar je kan wel degelijk als ouders de boekjes ‘voorlezen’, benoem daarom de afbeeldingen. Door aan te wijzen leert het kind dingen te herkennen. Je zult misschien wel opmerken dat er een bepaald boekje meer de aandacht gaat trekken, misschien wel dat boekje met dat harde knisperende geluid erin wat een grote glimlach geeft bij je baby?

Lezen met je Dreumes? 
Een mooi moment om te starten met aanwijsboekjes. Voor deze leeftijd zijn eenvoudige zoekboeken ook een succes. Door het aanwijzen en benoemen groeit de woordenschat van je kindje.

Lezen met je Peuter?
Met deze leeftijd kun je heel goed kleine verhaaltjes gaan voorlezen. leuk als dit herkenning is vanuit dagelijkse activiteiten, zoals tanden poetsen, naar bed gaan, boodschappen doen en dat soort dingen. Peuters kunnen op deze leeftijd verhaaltjes ook onthouden en kunnen dit met hun eigen woorden na vertellen.

Lezen met je Kleuter?
Prentenboeken zijn voor deze leeftijd perfect omdat hierin herkenbare onderwerpen als thema worden neergezet. Denk hierbij aan verhalen voor naar school gaan, verdriet, de zomer, winter, het krijgen van een broertje of zusje enz. Kleuters luisteren ook graag naar fantasieverhalen, zoals bijvoorbeeld sprookjes. Dit draagt bij aan het stimuleren van het naspelen van rollenspellen.

In ons FRIS! Inspiratiemagazine! Delen we leuke lees tips, zo staat er bij 'BOEKENTIPS' op bladzijde 14 leuke lees tips voor verschillende leeftijden. En natuurlijk kun je ook altijd in de Bibliotheek kijken voor meer lees inspiratie.

Afbeeldingen

Waarderen

0 (0 waarderingen)
Cookie-instellingen