Hoofdmenu

Hebben luie ouders gelijk?

263 keer bekeken

Ploetermoeders en overactieve papa's.... je (her)kent ze misschien wel. Volgens de regels van het 'Lui ouderschap' moet het allemaal makkelijker en leuker kunnen. Hoe? Door de teugels te laten vieren en je kind ruimte te geven om zelf te ontdekken. En ken je de regel 'Twee keer nee = ja' al?

Interessant voor ouders

Opvoeden
Ontspanning
Gedrag en emoties
Ouderschap
Veiligheid
Zorg goed voor jezelf
Zorg goed voor de wereld om je heen
Boekentips

Leeftijd

Kinderen 0 tot 2
Kinderen 2 tot 4
Kinderen 4 tot 8
Kinderen 8 tot 12
Kinderen 12+
Hele gezin
Volwassenen

Luie ouders hebben gelijk

In het boek 'Luie ouders hebben gelijk' trekt Tom Hodgkinson van leer tegen alle ploetermoeders en overactieve papa's van tegenwoordig en hun manier van opvoeden. Kinderen hebben het tegenwoordig druk druk druk. Ze moeten naar judo, piano- of balletles. Thuis zitten ze achter de computer of kijken tv. Door al die verplichte bezigheden weten kinderen niet meer hoe ze zichzelf kunnen bezighouden en verliezen ze het vermogen zelf spelletjes te bedenken. Waar is hun verbeeldingskracht gebleven?Hodgkinson komt met een even verrassende als simpele oplossing die het leven van ouders gemakkelijker en goedkoper en dat van kinderen leuker maakt: het luie ouderschap. Ouders moeten hun kinderen hun gang laten gaan.

Je kunt dit boek lenen via de bibliotheek

Twee keer nee is ja

Steven Pont, ontwikkelingspsycholoog, zegt over 'scharrelkinderen' (kinderen die buiten mogen spelen en rondlopen, zonder dat er volwassenen bij zijn, red.): "Je moet niet aan het gras trekken, je moet het van onderen voeden en erop vertrouwen dat het groeit. Dat gras groeit al een paar miljoen jaar." Pont stelt dat kinderen op twee manieren leren: door instructie en ervaring. Baby's en jonge kinderen hebben meer begeleiding nodig om gevaren te vermijden, maar naarmate ze ouder worden, kunnen ze meer zelfstandigheid en ervaring opdoen. Wat kinderen leren door ervaring heeft meer impact op hun hersenen - en dus hun gedrag - dan wat ze door instructie leren. Zo kun je bijvoorbeeld ook geen skieën leren uit een boekje.

Als het gaat om het bepalen van de juiste mate van vrijheid voor een kind, heeft Pont twee regels. De eerste is om je af te vragen of wat het kind doet levensgevaarlijk is. De tweede is om te kijken of anderen er last van hebben. Als het antwoord op beide vragen 'nee' is, dan is het beter om het kind zijn of haar gang te laten gaan, ook al lijkt het onhandig of kan het sneller.

Lees verder in dit blog Ben je een 'luie ouder'? Dan ben je goed bezig! (Happinezz)

Of bekijk deze video waarin Steven Pont geinterviewd wordt over het boek.

 

 

Afbeeldingen

Waarderen

0 (0 waarderingen)
Cookie-instellingen