Thuis met (huis)werk -10 tips-

Adem in, adem uit… We moeten allemaal aan de nieuwe situatie wennen. Ouders en kinderen. Jouw kinderen kijken naar je op. Ze reageren zoals jij doet. Adem een keer extra in en uit als de situatie daarom vraagt. Rustig blijven is nu eigenlijk het belangrijkste! Wat maakt jou rustig?
Wees realistisch Het klinkt natuurlijk fantastisch. De kinderen die vol motivatie hun huiswerk aan tafel maken. Jij die alle tijd hebt om te werken en ook nog achterstallige huishoudelijke klusjes weg kan werken. Wees realistisch. Stel je verwachtingen bij als het even niet lukt, dat geeft niks. Flexibiliteit is nu het toverwoord.
Laat ze meedenken! Kinderen vinden het leuk om mee te helpen en denken. Bijvoorbeeld zelf hun dagindeling maken, activiteiten verzinnen en regels. Schrijf ze op een groot vel papier en hang deze op in de kamer! Benoem wat goed gaat met elkaar en doe een dansje door de kamer, een leuk briefje onder het kussen of ga een potje stoeien! We doen dit samen voor het eerst, dus er is geen goed of fout!
Zorg goed voor jezelf en elkaar Het klinkt zo makkelijk, maar het is nu misschien wel lastiger dan normaal. Sta hier eens bij stil. Wat betekent dit? Extra #metime, een lange wandeling met je partner of gewoon even niets?
Een helpende hand Probeer niet alles alleen op te lossen. Blaas soms even stoom af bij een goede vriend(in), vraag eens aan andere ouders hoe ze iets oplossen. Iedere ouder loopt tegen dingen aan die lastig zijn, dat is heel normaal. Je bent niet alleen! #durftevragen
>Plan! Een heldere dagindeling is goed voor iedereen. Op tijd uit bed, in de kleren en starten met je schema! Kijk samen naar een verdeling van de energie en aandacht. Maak samen die planning. Plan de dag niet helemaal vol. Houd voldoende tijd vrij voor zelfstandig spelen of een spontaan plan. Op internet en facebook zijn er veel voorbeelden te vinden van planningen.
Have Fun! Ga op zoek naar leuke initiatieven die er al zijn, bijvoorbeeld via social media. Bedenk een nieuwe ‘life hack’, ga buiten freerunnen of knutsel erop los. Maak een (lang) lijstje met ideeën waar je uit kunt kiezen.
>Werkafspraken Maak ook duidelijke zakelijke afspraken. Wanneer ben je wel bereikbaar en wanneer niet? Want tijdens het huiswerk met je kids wil je liever niet gestoord worden met zakelijke vragen en andersom net zo goed.
Be social Contact met anderen is erg belangrijk, dus hoe kan dat nu? Eet samen met opa en oma via skype. Facetime met een vriendje om samen huiswerk te maken of maak een toffe video voor de zieke buurvrouw en verzend deze online. Vergeet ook niet het gamen! Pubers houden zo heel makkelijk contact met elkaar.
Tot slot: Vertrouw op je kind! (en jezelf) Kinderen zijn over het algemeen heel veerkrachtig. Maar ze hebben daarvoor wel jouw steun nodig! Een volwassene die hun vragen serieus beantwoordt, die zorgen wegneemt en het goede voorbeeld geeft. Geef ze al je liefde en aandacht én vergeet vooral niet om te blijven ademen.