Elke dag iets leuks

Yes, vakantie! Dat vieren we samen! Wij trakteren jou op leuke en gezellig inspiratie voor jou en je gezin, met Elke Dag Iets Leuks. Een leuke creatieve activiteit, samen op pad of lekker op de bank en gezellig bakken en kletsen. Van alles wat!

Start van de vakantie

Bak samen een lekkere cake of taart. Iedereen schuift aan en samen vier je dat het vakantie is. (een lekkere borrelplank is natuurlijk ook een lekker idee). Een leuke gezinstraditie!

#Idee 1 Kikkerdril vangen aan de waterkant (en de rest van de vakantie verzorgen).

Kikkerdril vind ik er persoonlijk niet heel ‘smakelijk’ uitzien. Maar de kids vinden het hélemaal geweldig, ze kijken iedere ochtend hoe het ermee staat in de ‘kraamkamer’ (lees: een grote bak). De metamorfose van kikkerdril, kikkervisje tot kikker is dan ook echt supermooi en leerzaam.
Je hebt nodig:

 • Glazen bak (of vaas in mijn geval)
 • Zand en/of stenen (grote en kleine)
 • Waterplanten en eventueel een stuk hout
 • Schepnet
 • Emmer
 • Slootje met kikkerdril

  1. Zoek een goede plek voor je glazen bak voordat je hem gaat vullen. Het is belangrijk dat de bak wel in het licht, maar niet in de zon staat.
  2. Je kunt nu eerst wat zand en/of stenen op de bodem van je glazen bak leggen. Doe er schoon kraanwater bij, een waterplantje en het stuk hout.
  3. Zorg ervoor dat het hout en/of de stenen voor een deel boven water liggen. Zo kunnen ze niet verdrinken als de kikkertjes pootjes krijgen (dan krijgen ze ook longen).
  4. Ga op zoek naar kikkerdril! Vul je emmer met wat slootwater en haal met het schepnet wat kikkerdril uit de sloot. Niet te veel natuurlijk, moeder kikker wil ook wat ‘kroost’ overhouden!
  5. Nu kun je voorzichtig het kikkerdril in de bak doen. Voel het ook eens met je hand, lekker glibberig! Je kunt er wat slootwater bij doen als voeding.
  6. En dan is het afwachten geblazen! Wanneer komen de eitjes uit? Wanneer krijgen de kikkervisjes pootjes? Leuk om dit bij te houden.
  7. Wanneer de kikkervisjes een dag of drie uit het ei zijn moet je beginnen met voeren. Als voer kun je stukjes je sla, andijvie, paardenbloem, schijfjes komkommer, weegbree en visvoer gebruiken.
  8. Hebben je kikkervisjes ook voorpootjes gekregen? Dan is het tijd om ze terug te brengen, naar daar waar ze thuis horen, de vijver of de sloot. Daar kunnen ze lekkere vliegjes vangen. Zet ze bij de rand van het water. Zwaai ze nog even uit. Volgend jaar leggen ze hun eitjes op dezelfde plek en kun je weer kikkerdril halen.

Goed om te weten:

 • Eitjes met witte vlekjes komen niet meer uit. Verwijder ze direct.
 • Maak de bak regelmatig schoon en vul het water aan.
 • Kikkers zijn beschermde dieren. Het is toegestaan om ze te bekijken om ervan te leren. Maar je moet ze dus echt terugzetten in natuur!

 

#Idee 2: Verstoppertje spelen met walkie talkie

Verstoppertje spelen is nog leuker als je de walkie talkies gebruikt om elkaar hints te geven. Wel goed afspreken tot hoe ver je kinderen mogen gaan in de buurt 😉

Er zijn nog veel meer leuke spelletjes te bedenken met een walkie talkie.

 

#Idee 3: Koningsdag

Nieuws Oranje Comite Lelystad – Koningsdagprogramma

Online KoningsPubquiz: Schrijf je in met je team oclelystad@gmail.com

Fotowedstrijd: Plaats je/jullie leukste ‘oranje’foto op Facebook of Instagram met de #koningsdaglelystad en win een spellenpakket voor het hele gezin.

 

#Idee 4: Op speurtocht

Met dit stappenplan organiseer je een geweldige speurtocht voor kinderen!

Wat is er nou leuker en spannender voor een kind dan een speurtocht? Op zoek naar de gestolen piratenschat of naar het huisje van de gevaarlijke heks, je kan er allerlei verhalen bij verzinnen. En het is echt niet moeilijk om zelf een speurtocht uit te zetten. In dit artikel een aantal tips over hoe je een speurtocht kunt organiseren inclusief thema ideeën.

Waar begin je?
Het is natuurlijk een ontzettend leuk idee om een speurtocht uit te gaan zetten. Voor op een vakantiedag of tijdens een verjaardagsfeestje, een speurtocht wordt door de meeste kinderen enthousiast ontvangen. Maar waar begin je nou bij het uitzetten van zo’n zoektocht? Tijd voor de voorbereiding:

De plaats
Een speurtocht kan eigenlijk overal gehouden worden: in jouw eigen huis, in jouw woonwijk of in de natuur. Ga eerst eens bedenken waar je de speurtocht gaat uitzetten, dit heeft namelijk invloed op de beleving. Een zoektocht naar het huisje van een kabouter is geloofwaardiger in een bos dan in een huis. Daarnaast moet de plaats ook groot genoeg zijn met voldoende verstopplekken. Denk er ook aan dat op plekken waar veel mensen komen, zoals een bos, de kans ook bestaat dat aanwijzingen worden weggehaald of aangepast door personen die niks met de speurtocht te maken hebben. Op een drukke plek is het dus handig een speurtocht op een rustig moment uit te voeren.

Het verhaal
Waar gaan de kinderen naar op zoek? Het verhaal hoeft geen boekwerk te zijn, maar het is wel leuk als de kinderen een thema hebben om te volgen. Je kunt het verhaal zo gek maken als je zelf wilt (dit hangt natuurlijk ook af van jouw eigen fantasie en creativiteit).

Werk het thema uit
Nu je een verhaal in je hoofd hebt, is het tijd om dit thema verder uit te werken. Denk bijvoorbeeld aan bijpassende aanwijzingen en een prijs voor de winnaar. Bedenk hier ook of het leuker is de speurtocht individueel, in kleine groepjes of in één grote groep uit te laten voeren. Dit is afhankelijk van het aantal deelnemers. Zorg voor meerdere begeleiders als de tocht ergens buiten plaatsvindt en er kleine kinderen meedoen. Verderop in dit artikel geef ik een aantal voorbeelden van thema’s met tips voor de uitwerking.

Het uitzetten
Nu de hele speurtocht is voorbereid, is het tijd om het traject ook echt uit te gaan zetten:

De aanwijzingen
Zonder aanwijzingen is er natuurlijk geen speurtocht. Maar er zijn verschillende manieren om de speurneuzen de weg te wijzen. Hier een aantal voorbeelden:

 • Pijlen: de meest makkelijke manier van aanwijzingen zijn natuurlijk pijlen. Deze kun je aanpassen aan het thema en/of de plaats. Gebruik bijvoorbeeld dennenappels of schelpen om pijlen mee te maken. Je kan ook van internet tekeningen uitprinten en daar pijlen van maken. Denk hier bijvoorbeeld aan handen van een skelet als het thema piraten is. Let er wel op dat de aanwijzingen goed zichtbaar moeten zijn tijdens het weer van die dag. Als er (een beetje) regen wordt verwacht, zou je papieren aanwijzingen kunnen plastificeren (of jezelf afvragen of je de speurtocht wel door wilt laten gaan in regen). Zorg dat de aanwijzingen zichtbaar zijn (ook op ooghoogte van de deelnemers) en dat ze duidelijk aangeven welke kant de deelnemers op moeten.
 • Foto’s: aan het begin geef je de deelnemers (een A4’tje met) foto’s met cijfers erop. Als eerst wordt er gezocht naar foto nummer 1, daarna foto nummer 2 etc. Onderaan of achterop de foto staat dan een pijl of aanwijzing geschreven waar de kinderen vervolgens heen moeten.
 • Opdrachtenlaat de kinderen opdrachten uitvoeren om elke nieuwe aanwijzing te verdienen. Denk bijvoorbeeld aan een liedje zingen, een rekensommetje oplossen of het alfabet opzeggen (achterstevoren?). Als ze de opdracht goed hebben uitgevoerd, krijgen ze een nieuwe aanwijzing, zoals ga naar de omgevallen boom of naar het groene huis etc.
 • Raadselseen aanwijzing kan ook in vorm van een raadsel. Een voorbeeld hiervan is: de volgende aanwijzing vind je op de plek waar kleren schoon worden (antwoord: de wasmachine). Een raadsel kan ook een meerkeuzevraag zijn. Antwoord A staat dan voor linksaf, antwoord B voor rechtdoor en antwoord C voor rechtsaf.
 • Kaartoudere kinderen kunnen ook de weg zoeken door middel van een kaart. De kaart kan je oud laten lijken door koffie over het papier te smeren en dan met een gebruikt theezakje eroverheen te wrijven. Laat het papier snel drogen en als het droog is kan je het nog wat bruiner maken met kaneel. Net een echte schatkaart. Teken de route er pas op als de kaart al droog is.

Om ervoor te zorgen dat alle kinderen goed bij de les blijven, kunnen ze met het goed meedenken en oplossen van de aanwijzingen punten verdienen. Deze punten zijn achteraf in te wisselen voor bijvoorbeeld snoep of een klein cadeautje. Reken maar dat iedereen dan goed mee zal doen.

De finish
Hoe maak je duidelijk dat het eind van de speurtocht bereikt is? Door een hele leuke eindstreep natuurlijk! De schatkist van een piraat, het huisje van de kabouter, de stal van de eenhoorn, alles is mogelijk. Als alle kinderen weer terug zijn, krijgt de winnaar de prijs. Het is verstandig ook de andere kinderen iets te geven voor hun deelname of hen hun punten te laten inwisselen.

Voorbeelden thema’s
Hier een aantal voorbeelden van thema’s voor een leuke en spannende speurtocht. Je kunt deze voorbeelden natuurlijk helemaal aanpassen zoals jij zelf wilt en wat past bij de leeftijd en interesse van de kinderen.

De piratenschat

 • Verhaal: volgens een oude legende heeft piraat Langbaard hier in de buurt een grote piratenschat verstopt. Piraat Langbaard is nooit meer teruggekomen om zijn schat op te halen, maar op zolder heb ik een schatkaart gevonden die aangeeft waar deze schat verstopt is. En jullie gaan vandaag helpen zoeken.
 • Plaats: strand
 • Aanwijzing: schatkaart
 • Finish en prijs: de schat natuurlijk! Dit kan een klein kistje zijn of een kartonnen doos die je zelf omgetoverd hebt tot schat. De schat kan bijvoorbeeld bestaan uit chocolademunten of klein speelgoed. Het kan ook een grabbelton zijn.

Het kabouterhuisje

 • Verhaal: ik heb ooit een verhaal gehoord van oma (of iemand anders) dat zij, toen zij nog een kind was, in dit bos een kabouter heeft gezien. Deze kabouter vertelde haar dat hij, samen met zijn kaboutervrouw en kabouterkinderen, in dit bos woont. Zijn huisje staat onder een hele grote boom. Als oma op bezoek wilde komen, hoefde ze alleen maar de pijlen te volgen. Oma heeft sindsdien altijd gezocht naar zijn huisje maar nooit gevonden. Willen jullie helpen?
 • Plaats: bos
 • Aanwijzingen: Ook kan je verschillende voorwerpen hier en daar verstoppen, zoals een speelgoedauto (de auto van de kabouter) of spullen uit een poppenhuis.
 • Finish en prijs: een klein huisje onderaan een grote boom. Dit kan een klein huisje zijn die je in de winkel koopt, maar je kan ook zelf een huisje maken van een doosje. Een prijs voor de winnaar(s) kan dan bijvoorbeeld kleine muffins met een klein kopje (espresso kopje bijvoorbeeld) chocolademelk zijn.

De verloren kroon

 • Verhaal: voordat wij hier woonden, woonde hier een mooie prinses. Tijdens de verhuizing is zij haar kroon verloren. Zij heeft mij nu een brief gestuurd met de vraag of wij de kroon voor haar willen zoeken. In de brief staan een aantal raadsels die ons op weg kunnen helpen. Het verhaal kan natuurlijk ook over een prins of een ridder (is zijn zwaard kwijt) gaan
 • Plaats: eigen huis
 • Aanwijzingen: raadsels en verstopte voorwerpen van de prinses, zoals lippenstift, een jurk, een schoen etc.
 • Finish en prijs: de verloren kroon van de prinses. Deze kan je natuurlijk overal kopen. Als prijs mogen de kinderen van de prinses allemaal een cadeautje uitkiezen of muffins bakken en versieren met z’n allen.

De verdwaalde knuffel

 • Verhaal:de knuffel van … is verdwaald tijdens een wandeling naar de winkel. Hij/zij heeft een aantal foto’s gestuurd en hoopt dat jullie hem/haar weer kunnen vinden, zodat hij vanavond weer veilig in bed kan slapen.
 • Plaats: woonwijk/buurt
 • Aanwijzingen:foto’s
 • Finish en prijs:de finish is natuurlijk duidelijk als de knuffel terug is gevonden. Leg de knuffel pas neer (of laat iemand andere dat doen) op het moment dat de kinderen er bijna zijn. Je wilt tenslotte voorkomen dat iemand anders de favoriete knuffel van een kind meeneemt. De prijs kan iets zijn wat de knuffel gekocht heeft toen hij bij de winkel was (zie verhaal).

#Idee 5: Samen wandelen…in het donker

Voor dit idee deel ik graag het onderstaande artikel met jullie: heerlijk beschreven. Je krijgt er meteen zin in!

De avondwandeling

Sinds de start van de vakantie gaan we, als het weer het toelaat, na het eten een avondwandeling maken. Gek genoeg is het rond dit tijdstip, ergens rond 18-19u, vaak erg mooi weer. Het lage avondzonnetje maakt het aangenaam en geeft de wereld mooie kleuren. Ik hijs de jongste in de draagzak, zodat ik daar geen omkijken naar heb en geniet van de kinderen die voor me uit rennen en op avontuur gaan door het hoge gras of langs de slingerpaadjes.

Relativeren

Het is even een moment om te relativeren. Van de beweging ontspan je, en in de buitenlucht zijn alle kleine en grote strijdjes van de dag ineens een stuk beter te overzien. De kinderen staan stil bij muizenholletjes, slakkenhuizen of andere ‘schatten’ langs de weg, die je dwingen om de aandacht naar het kleine geluk te brengen. Ze smokkelen bergen steentjes in hun zakken mee en maken allerlei plannen voor de komende dagen.

Fijne herinnering

De zon en het lopen maakt rozig, en als we dan weer moe thuis aankomen, is het naar bed gaan gelukkig ook een strijd minder. Vaak laat ik ze van tevoren al hun pyjamaatjes aantrekken en tanden poetsen, dan kunnen ze zo in bed worden geschoven. Geen verhaaltjes, zoals ik gewend was altijd te doen, maar ik weet zeker dat dit bijdraagt aan een fijne vakantieherinnering en een moment van ontspanning in alle hectiek.

#Idee 6: Uit eten in je eigen restaurant

De kinderen bedenken het menu, maken de menukaart, doen boodschappen, dekken de tafel, koken én bedienen! Met een beetje hulp natuurlijk 😉

#Idee 7: Picknick in de tuin

Kies een lekkere zonnige dag voor een picknick in de tuin.

Kinderen van alle leeftijden vinden picknicken geweldig! En het maakt niet uit waar je je kleedje neerlegt. Even wat voorbereiden en samen genieten.

Waarom in de tuin?
Naast dat het lekker dichtbij is, is het ook ontzettend praktisch. Ergens anders picknicken is natuurlijk ook hartstikke fijn, maar ik zag alleen maar voordelen. Je kunt namelijk niks vergeten en je hebt alles bij de hand. Geen parkeerplek voor de auto, koelbox meeslepen, de kinderwagen uitklappen of continu achter je ontdekkende dreumes aanrennen. Gewoon zonder stress in eigen omgeving.

De voorbereiding
Leg een lekker zacht kleedje met wat kussens neer, op een fijn plekje in je tuin. Je kunt bijvoorbeeld in leuke bakjes aardbeien, worteltjes, komkommer, tomaatjes en soepstengels klaarmaken. Maar ook verse croissants, stokbrood of een heerlijke pastasalade.

Ready to picknick! Tijd om lekker meer buiten te leven en samen te genieten.

#Idee 8: Samen in de auto

Er zijn een aantal leuke auto-puzzelritjes in Flevoland. In deze tijd van het jaar is de Tulpenroute natuurlijk geweldig!

De Tulpenroute Flevoland al puzzelend verkennen!

Hoe maak je een tulpenritje met de auto extra leuk voor kinderen? Met de achterbankspeurkaart! Een leuk en leerzaam uitje voor het hele gezin.

https://tulpenrouteflevoland.nl/achterbank-speurkaart/

#Idee 9: Gezellig filmavond

Een filmavond houden met popcorn en limonade.

#Idee 10: Bak iets lekkers voor een ander

Er is vast wel een dag in deze vakantie dat je zin hebt om iets te bakken. Dan kun je het natuurlijk zelf lekker opeten. Maar nog leuker is samen er van te genieten!

Dus bak iets lekkers en verras er iemand mee. Gegarandeerd krijg je een grote glimlach terug!

Eet smakelijk!

#Idee 11: Logeer in je eigen tent

Een tent maken in je slaapkamer en daar in slapen.

#Idee 12: Maak een vet nerfparcours

Nerf parcours door huis en tuin: overal ‘doelen’ neerzetten zoals bijvoorbeeld de playmobil poppetjes of knuffels met daarop een rood kruis geplakt van tape.

STOERE IDEEËN VOOR JE EIGEN NERF-PARCOURS

Om de kinderen iets meer uitdaging te bieden dan alleen het schieten, kun je wat meer inzetten op vaardigheden als mikken en creativiteit door eerst samen je ultieme parcours uit te denken en in elkaar te zetten. Daarna wordt het natuurlijk uitgeprobeerd! Hier een aantal stoere ideeën:

 • Met stoepkrijt grote en kleine doelwitten op de muur tekenen.
 • Onder de wobbel door schieten (of onder een tuinstoel).
 • Gat in een groot stuk karton knippen: dit is het doel waar het pijltje door moet óf dit is het schietgat.
 • Bekertjes in piramidevorm opstapelen en in zo min mogelijk schoten alles om krijgen.
 • Klein speelgoedmannetje (playmobil) op een speelgoed verkeerspylon en die eraf schieten.
 • Poppetjes aan touwtjes hangen, bijvoorbeeld aan de pergola, schommelhaken of overkapping. Nu laat je ze heen en weer slingeren en dán pas schieten. Op een bewegend doel is het extra lastig!
 • Poppetjes of bekertjes van de zwembadrand, schommel of tafel afschieten.
 • Buiten de tuin gaan staan met een trappetje en over de schutting heen een doelwit in de tuin raken.
 • Breed tape met de plakrand naar buiten om een balk of schuttingplank maken: je pijltje moet eraan vastplakken als je schiet.
 • Als een piraat: met 1 oog voorzien van een lapje op je doelwit schieten.
 • Meeste water in de emmer: bekertjes vullen met water en daarachter een lege emmer. Door ze om te schieten moet er zoveel mogelijk water in de emmer komen.
 • Heb je kleine, zelf lopende speelgoedjes zoals Robots of Little Live Pets? Wind ze op (of druk op het aanknopje) en laat ze in een afgebakend stuk kris kras door elkaar lopen. Eventueel met een sticker met punten op de rug. Schiet op het bewegende stuk speelgoed.
 • Zoals in het leger: schieten van onder een kleed (bij gebrek aan een legernet).
 • Zet verschillende formaten emmers, potten, pannen, bakjes en teiltjes neer. Hier moeten ze vanaf een afstand proberen het pijltje in te laten landen.

Het leukste is natuurlijk om een aantal verschillende hindernissen te maken. Zijn je kinderen al wat ouder? Dan kunnen ze er zelf een puntensysteem aan koppelen en een wedstrijdje doen.

#Idee 13: Stoepkrijten

Op 7 mei is er een activiteit op het Schateiland namelijk “krijten”!

Maak met stoepkrijt heel makkelijk zelf stoepkrijtverf! Super leuk om met een kwast op de stoep een kunstwerk te ontwerpen! Wij hebben dit makkelijke recept voor je getest.

Dit heb je nodig:

– 250 ml water
– 250 gram meel (of maizena)
– 2 eetlepels afwasmiddel
– voedingskleurstof
– een muffinvorm of losse bakjes
– verfkwasten

Meng het water, het meel en het afwasmiddel tot een glad mengsel. Verdeel dit over de bakjes. Voeg per bakje net zoveel kleurstof toe als je wilt. Deze stoepkrijtverf breng je het makkelijkste aan met een kwast.

#Idee 14: Stuur een vakantiekaartje

Vroeger stuurden we met zijn allen nog vakantie kaartjes. En eigenlijk was het ook wel leuk om van heinde en verre een kaartje te krijgen en te zien hoe het er daar nu uit zag. Nu komen we niet zo ver, maar is het nog steeds leuk om een foto van je eigen omgeving op te sturen naar familie of vrienden. Maak eens een mooie, leuke, grappige kaart van je straat of iets dichtbij.

Vinden jullie het leuker om iets te tekenen en te kleuren, dan heeft Heutink een aantal leuke kaarten om te versieren en op te sturen. Je kunt ze hier vinden: link

#Idee 15: Gedichtje voor de liefste mama

Een lief gedichtje voor mama. Overschrijven op een leuk papiertje en een lief cadeautje is klaar.

Lieve mama

Eén kusje op je haren,

twee kusjes op je mouw

drie kusjes om te zeggen

hoeveel ik van je hou.

Vier kusjes op je wangen

vijf kusjes in je nek

zes kusjes om te zeggen

ik vind je helemaal te gek.

En zeven kleine kusjes

omdat ik je al zo lang ken

en acht voor al die dingen

die ik nog vergeten ben.