Elke dag iets leuks!

Yes, vakantie! Dat vieren we samen! Wij trakteren jou op leuke en gezellig inspiratie voor jou en je gezin. Elke Dag Iets Leuks in de voorjaarsvakantie. Een leuke creatieve activiteit, samen op pad of lekker op de bank en gezellig bakken en kletsen. Van alles wat!

Start van de vakantie
Bak samen een lekkere cake of taart. Iedereen schuift aan en samen vier je dat het vakantie is. (een lekkere borrelplank is natuurlijk ook een lekker idee J). Een leuke gezinstraditie!

Hé kletskous: Vragen Voor Vandaag

Kinderen zijn dol op kletsen. Sommige kinderen zijn echte kletskousen. Voor hen is het dan ook geen opgave om een gesprek op gang te krijgen. De onderwerpen rollen vanzelf over de tong. Toch wil je als ouder ook weleens iets anders horen dan een betoog over de kleur roze of een uitleg over dat nieuwe TikTok dansje. Vanaf vandaag elke dag Vragen Voor Vandaag: een aantal leuke vragen voor je kinderen. Met nog leukere antwoorden! Een leuk idee om de vragen op een mooi kaartje te schrijven en hang ze aan een slinger, op het prikbord of de koelkast. Of stop ze in een glazen pot (hebben jullie je eigen KletsPot!)

Vragen Voor Vandaag:
Wat is iets wat ik heel vaak tegen je zeg?
Kun je omschrijven wat ik voor werk doe?
Wat vind je leuk om met mij te doen?
Wat vind ik altijd heel grappig?
Wat vind jij altijd super grappig?
Als onze hond kon praten, wat zou hij dan zeggen?
Waarom is paars je lievelingskleur? (Of een andere kleur natuurlijk!)
Waarom is patat of pizza of pannenkoeken je lievelingseten?
Waarom-vragen lijken misschien lastig, maar ze zijn eigenlijk altijd goed! Het zet je kind aan tot nadenken waarom iets zo is.
Waar zou je supergraag naartoe willen?
Weet jij wat mij gelukkig maakt?
Weet jij wat mij verdrietig maakt?
Waar word jij verdrietig van?
Wat is het leukste dat je vandaag hebt gedaan?
Wat is mijn lievelingseten, mooiste kleur, favoriete dier?
Wat is papa zijn lievelingseten, mooiste kleur, favoriete dier?
Wat vind je super vies?
Kun je me iets heel grappigs vertellen?
Kun je me iets heel verdrietigs of stoms vertellen?
Met wie speel je het allerliefst?
Wat speel je het allerliefst?
Wat is het grappigste woord dat je kent?
Waar zou je het allerliefst willen wonen?
Wat wil je later worden?
Zou je later een huisdier willen?
Als je iets mocht veranderen aan ons huis, wat zou je dan veranderen?
Als je iets mocht kopen, maakt niet uit hoe duur, wat zou je dan kopen?
Als je iets voor mij mocht kopen, maakt niet uit hoe duur, wat zou je dan kopen?
Wat zou ik jou vaker moeten vragen?

 

 #Idee 1: Slingers van strijkkralen
Hebben jullie nog strijkkralen liggen? En koekjesvormen? Neem een bakblik van de oven en leg daar bakpapier op. Doe olie op het bakpapier en smeer ook de koekjesvormen in met olie. Leg de koekjesvormen op het bakpapier. Leg nu een klein laagje strijkkralen in het koekvormpje. Verwarm de oven voor op 200 graden. Zet de bakplaat in de oven en laat de vormpjes er ongeveer 10 minuten in. Blijf er wel bij staan. Misschien gaat jullie oven wel sneller, of is het laagje kralen iets dunner. Haal de bakplaat uit de oven en laat afkoelen. Als de koekjesvormen goed ingesmeerd zijn geweest kan je de vormpjes er makkelijk uit halen. Als het plastic figuurtje nog zacht is, dan kan je er een gaatje in maken. Rijg alle figuurtjes aan een lintje of touwtje en je hebt een slinger.
Geen strijkkralen meer in huis. Even googlen op slingers knutselen en je vindt allerlei leuke ideeën om samen aan de slag te gaan. Zoals slinger maken van strookjes, cupcake vormpjes of een leuke naam slinger maken.

#Idee 2: Verven; maar dan anders
Verven kan je op gewoon papier doen, maar dat hebben jullie vast al vaker gedaan. Op koffiefilters kan je ook verven. Neem een koffiefilter, wat verf, een kwast en water. Gebruik waterverf of gewone verf die je verdunt met water. Het koffiefilter neemt de kleurtjes op en ze gaan ‘lopen’. Als je verschillende kleurtjes gebruikt kunnen ze in elkaar overlopen. Als je geen verf hebt, kan je ook viltstiften gebruiken. Je kleurt de koffiefilter in en maakt hem daarna nat met een kwast of een keukenpapiertje, dan vloeien de kleuren ook uit. Als je de koffiefilters hebt laten drogen kan je er van alles mee maken; een vlinder, een bloem, een mooi papiertje om mee te vouwen of iets te versieren.

#Idee 3: Happy Stones
Heb jij ze al ergens een mooi versierde steen gevonden? Op verschillende plaatsen worden stenen versierd en neer gelegd om de vinder ’ happy’ te maken. Soms zijn ze mooi gekleurd, soms staat er een mooie tekst op of een mooi plaatje. Hoe het werkt? Heel simpel. Zoek eerst samen een mooie steen. Versier hem met verf of viltstift. Omdat een steen buiten ligt gaat de verf en viltstift er snel af. Jullie moeten er dus een laagje lak overheen om hem goed te houden. Als de steen droog is kan je hem ergens neerleggen. Wie maak jij blij?  Er is in Lelystad een facebookgroep Happy Stones.  https://www.facebook.com/groups/3697523163618200

#Idee 4 MMMM lekker, Samen bakken!

KANEELBROODJES. Lekker voor bij het ontbijt, of gewoon als tussendoortje!

Wat heb je voor spulletjes nodig?
Een kom, een deegroller, een mes en de oven.

Welke ingrediënten heb je nodig?
Croissantjes deeg (Danerolles of ander merk), rietsuiker, kaneel en rozijntjes.

Hoe maak je de kaneelbroodjes?
Verwarm de oven voor op 180 graden. Laat de rozijntjes 10 minuten wellen in lauwwarm water en knijp ze daarna goed uit, zodat al het water eruit is. Haal het deeg uit de verpakking en rol het uit tot een grote plak. Bestrooi het deeg (ruimschoots) met de rietsuiker en de kaneel. Verspreid de rozijntjes gelijkmatig over het deeg.

Maak nu van het deeg een grote rol door de plak deeg luchtig op te rollen. Je hebt nu een rol voor je liggen, waar je met een scherp mes plakken van ongeveer 2 centimeter vanaf snijdt. Leg de plakken plat op een bakpapier op de bakplaat (invetten is niet nodig). Zorg dat elke broodje de ruimte heeft om te voorkomen dat ze aan elkaar vast bakken.

Bak de kaneelbroodjes in 10 minuutjes goudbruin! Voor het serveren kun je ze eventueel nog bestrooien met poedersuiker om het extra feestelijk te maken.

Eet smakelijk!

#Idee 5: Buiten Bingo

Leuk voor de kleintjes, samen op pad en in de buurt op zoek naar de plaatjes. Kan jij ze allemaal vinden?

#Idee 6: Taartrovers. Kijk je mee!

Bij Taartrovers Thuis kan je in de klas, of thuis kunstzinnige films kijken. Mooie korte kinderfilms voor kinderen vanaf 3. Films die je niet overal ziet, die je met andere ogen laten kijken naar de wereld om je heen. Taartrovers Thuis is ook spelen en ontdekken. Bij elke film kan je heel veel zelf doen. Ga mee op onderzoek; kijk, luister, verwonder en speel met je verbeelding!

https://www.taartrovers.nl/filmfestival/nl/thuis

Geen bericht gevonden