Hoofdmenu

Stichting Komma

Stichting Komma helpt ongeneeslijk zieke ouders hun levensverhalen kosteloos vast te leggen in een interview op beeld. Als blijvende herinnering voor hun kinderen en naasten.

Interessant voor ouders

Opvoeden
Gedrag en emoties
Ouderschap
Relaties
Zorg goed voor jezelf

Leeftijd

Hele gezin
Volwassenen

Toen Jasmin de Hond in 1980 op 30-jarige leeftijd te horen kreeg dat ze zou komen te overlijden, liet zij aan haar twee jonge kinderen Marc (3) en Michel (1) een geluidsbandje na. Zo gaf ze haar kinderen een cadeau om haar aanwezigheid te kunnen blijven voelen.
De geschiedenis herhaalde zich 40 jaar later voor haar oudste zoon Marc. Ook hij kreeg te horen dat hij zijn twee jonge kinderen Livia en James (destijds 3 en 1 jaar) niet zou zien opgroeien.

Marc besloot het geluidsbandje van zijn moeder een moderne twist te geven. Zo liet hij zich bij zijn theatervoorstellingen interviewen over zijn leven door bekende interviewers als Claudia de Breij, Janine Abbring en Kefah Allush, en legde deze interviews vast op beeld. Ook schreef hij kaarten voor speciale gelegenheden die Livia en James in de toekomst mee zullen maken. Marc liet zo zijn gedachten, herinneringen en aanwezigheid achter op een manier die Marc en Michel hebben gemist van hun moeder.

Dit bracht zijn broer op het idee om in de geest van Jasmin en Marc andere ongeneeslijk zieken ouders te helpen bij het achterlaten van iets blijvends voor hun kinderen.

Wat doet Stichting Komma?

Stichting Komma helpt ongeneeslijk zieken ouders een blijvende herinnering na te laten in de vorm van een Komma: een houten memory box met daarin een professioneel opgenomen videoportret en drie wenskaarten met een persoonlijke boodschap voor hun kinderen. Ouders kunnen zelf nog andere belangrijke persoonlijke spullen in de memory box bijvoegen, zoals een trouwring of foto’s van speciale momenten die ze gezamenlijk hebben beleefd. Het videoportret wordt gemaakt door een professionele cameraman en een gespreksleider die de ouders begeleidt bij het verwoorden van wat ze nog willen vertellen en meegeven m.b.t. mogelijke (levens)vragen. Het geeft kinderen de kans om later een completer beeld van hun ouder te vormen en hun nabijheid te voelen. Het ontvangen van een Komma is gratis waarbij Stichting Komma voor de financiering afhankelijk is van donaties.

Spel: Komma op met je verhaal

Met het spel 'Komma op met je verhaal' kun je op een leuke manier herinneringen met elkaar delen en je dierbaren nog beter leren kennen. Met vragen als 'Welke rol speelde je in de groep 8 eindmusical?' of 'Ben je wel eens in aanraking gekomen met de politie?'.

De gehele opbrengst uit de verkoop gaat naar Stichting Komma.

Een herinnering achterlaten?

Wil je met hulp van Stichting Komma een blijvende herinnering achterlaten? Dan kun je je aanmelden via hun website.

Een Komma wordt kosteloos aangeboden, wel onder de volgende voorwaarden:

  • de ouder is ongeneeslijk ziek
  • de ouder is fysiek en cognitief in staat om een gesprek te voeren over zijn/haar leven
  • de ouder heeft minimaal één kind van 18 jaar of jonger
  • de ouder woont of verblijft in Nederland

NB: een ander kan de zieke ouder aanmelden mits afgestemd

Meer lezen?

Kijk op de website van Stichting Komma: https://stichtingkomma.nl

 

#uitgelicht #stichtingkomma #ongeneeslijkziek #nalaten #levensverhaal #kommaopmetjeverhaal #LimonadeBrigadeLelystad🍃

Afbeeldingen

Cookie-instellingen