Hoofdmenu

Kliederen met modder!

434 keer bekeken

Wat is er nou leuker dan lekker spelen met water en zand? Dat je daarbij ook nog lekker vies mag worden! Maar hoe maak je nou lekkere modder? Wij vonden hèt recept voor de perfecte modder...

Soort activiteit

Natuur & dieren
Experimenten

Leeftijd

Kinderen 0 tot 2
Kinderen 2 tot 4
Kinderen 4 tot 8
Kinderen 8 tot 12
Kinderen 12+
Hele gezin

Dit heb je nodig:

  • Een bak of emmer 
  • Iets om mee te roeren zoals een kinderschep.
  • Water
  • Zand

Materiaal

Een zandspeelplaats of zandbak is een goede plek om modder te maken.
Je kunt ook speciekuipen, een oud ligbad of gewoon emmers gebruiken.

Water

Gebruik kraanwater, regenwater, vijverwater of water uit een pomp. Bedenk wat je ermee wilt doen, of de kwaliteit van het water voldoende is en hoe je het water op de gewenste plek krijgt.

Soorten zand

Om modder te kunnen maken kun je verschillende materialen gebruiken. Elk
materiaal ruikt en voelt anders, ziet er anders uit en geeft ook andere effecten.

  • Aarde - De vruchtbare, meestal zwarte bovenlaag van de bodem. In tuinaarde zit veel bodemleven. Dat ontbreekt in tuinaarde van het tuincentrum.
  • Leem - Zit tussen zand en klei in en is meestal een gele kleur. Het is minder kneedbaar dan klei, maar je kunt er wel prachtig mee bouwen. Een leemlaag laat moeilijk water door. Leem wordt wel gebruikt als onderste laag in een vijver. Schoonmaken is wel een karwei.
  • Zand - Bevat geen voedingsstoffen en is vaak fijnkorrelig en licht van kleur. In Oost- en Zuid- Nederland zit, net als in de duinen, veel zand in de bodem.
  • Zandbakzand - Dit zand is wat grover, schoon en geschikt om mee te bouwen en in te graven.
  • Klei - In West- en Noord Nederland bestaat de ondergrond van de bodem uit klei. Modderige klei vergt wel extra schoonmaakwerk.

Aan de slag

Zodra je de materialen heb verzameld kun je aan de slag. Pak je emmer en vul deze met een laag zand. Voeg hier beetje bij beetje water aan toe en blijf ondertussen roeren, zodat het water goed met het zand mengt. Als je modder de gewenste dikte heeft stop je met het toevoegen van water en kun je er lekker mee gaan kliederen. Vies worden mag op ModderDag!

Vergeet na afloop niet je handen te wassen en je materialen schoon te maken.

 

Dit artikel verscheen eerder op de website van IVN.

Tijdens ModderDag staat het vrij spelen met de elementen water en zand centraal. En daarbij mag je vies worden! Kinderen krijgen de ruimte om modder te maken, ontdekken en beleven. IVN organiseert ModderDag in Nederland elk jaar op 29 juni. Hier lees je er alles over!

Afbeeldingen

Waarderen

0 (0 waarderingen)
Cookie-instellingen